Ai idei de preparate culinare dar nu esti foarte priceput la asocierea unui fel de mancare placut pentru tine cu un vin pe masura? Ne-am documentat serios si iti putem oferi cateva sugestii. Se prea poate sa nu fie tocmai cele potrivite pentru gusturile tale, dar cam asta e regula in materie de servire a vinului la masa. Citeste in continuarea lista noastra:
Carnea de vita se asociaza cu vinurile rosii seci de genul Cadarca, Novac, Feteasca Neagra,
Shiraz, Negru de Dragasani.
Carnea de porc, de asemenea merge combinata cu cu vinurile
seci, rosii: Novac, Feteasca Neagra.
Friptura de miel se combina de regula cu vinurile rosii
seci: Negru de Dragasani, Feteasca Neagra, Babeasca Neagra, Cabernet Sauvignon.
Carnea de pui se asociaza de obicei cu vinuri albe seci sau
demiseci.
Curcanul la cuptor se serveste cu un vin rosu sec, precum Feteasca Neagra.
Vanatul aproape intotdeauna se combina cu un vin rosu sec:
Shiraz, Syrah, Feteasca Neagra.
Pestele se asociaza intotdeauna cu vinurile albe, de regula
seci: Babeasca Gri, Chardonnay, Francusa de Cotnari, Riesling, Feteasca Regala.
Fructele de mare sunt insotite de vinuri albe seci:
Sauvignon Blanc, Feteasca Alba,
Tocanitele merg cu vinurile seci, rosii: Feteasca Neagra,
Shiraz.
Caviarul se asociaza cu sampania.
Varza acra cu afumatura: vin alb sec: de exemplu Feteasca
Regala.
Gulas: rosu sec, de genul Cadarca.
Iahnie de fasole: rosu sec-
Feteasca Neagra.
Lasagna: vin rosu sec- Babeasca Neagra.
Spaghete bologneze: rosu sec- Feteasca Neagra sau Cabernet
Sauvignon.
Paste primavera: alb sec- Sauvignon Blanc.
Paste carbonara: alb sec – Feteasca Alba.
Pizza: rosu sec- Chianti, Feteasca Neagra.
Preparate pe baza de oua: vin spumant.
Deserturile se asociaza de regula cu vinurile dulci albe sau
roze: Riesling, Chardonnay, Tamaioasa Romaneasca, Busuioaca de Bohotin,
Sampanie.
Branzeturile se
servesc de regula cu un vin bun local. In general se merge pe vinurile albe
seci, dar si dulci.