vineri, 6 septembrie 2013

Reteta traditionala veche: „Pute cu mac”



Reţeta face parte din proiectul “Descoperă tradiţiile culinare româneşti” derulat de agenţia de relaţii publice, Russenart Communications în parteneriat cu brandul Arpis.
Rețeta ”Puțe cu mac” a fost oferită și preparată de Laura Laurențiu, autor și proprietar al blogului culinar Rețete ca la mama. Rețeta este răspândită în mai mult de jumătate din regiunile României și poartă diferite denumiri, în funcție de fiecare zonă geografică: în regiunea Crișana se numește „Cici” sau „Puțurgăi” – în Bihor și „Nudli” – în Arad; În Banat se numește „Sulance”, „Țîpari”, „Puce” sau „Puțe”; în Ardeal, rețetei i se spune „Puțărlăi” – în zona Cluj-Napoca și „Vuțane” sau „Vuțăle” – în zona Sibiu; în Bucovina rețeta se numește „Cnegne” iar în Moldova și Muntenia - „Puțișoare”;  Din luna martie, derularea activităților din cadrul proiectului de responsabilitate socială se realizează cu sprijinul partenerului principal al proiectului, brandul premium Arpis, lansat în 1992. Portofoliul de produse Arpis conține făină de mălai, făină din grâu, gris, oțet, ulei etc.
Ingrediente
           750 grame de cartofi fierți în coajă, cântăriți după fierbere și decojire
           75 grame de gris Arpis
           1 ou
           1 praf de sare
           200-250 de grame de faina albă Arpis (în funcție de calitatea făinii pe care o folosiți, s-ar putea să intre mai multă sau mai puțină)
           80 de grame de unt (sau ulei Arpis)
           6 linguri de mac măcinat prin mașină
           6 linguri de zahar pudră amestecat cu un plic de zahar vanilat
În plus:
           făină pentru presărat planul de lucru
Mod de preparare:
Cartofii se fierb în coajă (preferabil sa fie albi, mai sfărâmicioși) apoi se curăță, se cântăresc 750 de grame și se zdrobesc bine intr-un castron (poza 1). Se adaugă sarea, grisul și făina, pentru început doar 200 de grame de făină (poza 2).
Se framântă un aluat molcuț, încă lipicios, dacă e nevoie se mai adaugă câte o lingură de făină, dar în niciun caz nu trebuie să fie un aluat tare (poza 3). Se pune o oală de 4 litri cu apă sărată la fiert (sare cât pentru fierberea pastelor, aproximativ 2 lingurițe).
Se presară cu făină planul de lucru și se răstoarnă aluatul, împărțindu-l în bucățele egale (poza 4). Se modelează pe planul de lucru puțișoarele nu mai lungi de 9-10 cm. (poza 5). Până se termină toate de modelat, va clocoti și apa în care se plonjează toate deodată.
Separat, se topește untul într-o cratiță apoi se stinge focul. Cand ”puțele” se ridică la suprafață se mai lasă să fiarbă în clocote mici 1-2 minute (poza 5) apoi se scot cu spumiera, scurgându-le de apă și plonjându-le direct în untul topit (poza 6).
Se amestecă cu grijă, de preferat cu o spatula flexibilă, ca să nu se rupă „puțele” și să se îmbrace toate cu untul topit. Se adaugă imediat macul măcinat amestecat cu zahărul pudră. Cu aceeași spatulă flexibilă, se amestecă bine până când macul este omogen distribuit (după gust, se poate pune mai mult sau mai puțin zahăr). Se servesc imediat, calde, dar sunt la fel de bune și după ce s-au răcit puțintel.
Secretele Bucatarului
Daca doriti, puteti să faceți aluatul de post, renunțând la ou și la untul topit (eventual, inlocuiți-l cu 1-2 linguri de ulei Arpis). În Bihor, macul este înlocuit cu nucă măcinată. În funcție de gust, macul poate fi înlocuit și cu gris sau cu pesmet.