vineri, 16 august 2013

Bors moldovenesc de fasole alba



Reţeta face parte din proiectul “Descoperă tradiţiile culinare româneşti” derulat de agenţia de relaţii publice, Russenart Communications în parteneriat cu brandul Arpis.
Rețeta ”Borș moldovenesc de fasole albă” a fost primită de la Adrian Buzoianu (www.chefbuzu.com ) și preparată de Casa Oprescu, gazda proiectului în perioada mai – august. Din luna martie, derularea activităților din cadrul proiectului de responsabilitate socială se realizează cu sprijinul partenerului principal al proiectului, brandul premium Arpis, lansat în 1992. Portofoliul de produse Arpis conține făină de mălai, făină din grâu, gris, oțet, ulei etc.
Nr. de ordine    Materia prima   Cantitate ptr.
       10 portii
1.         Fasole alba uscata        0,600 kg
2.         Morcovi si albitura        0,350 kg
3.         Ceapa  0,300 kg
4.         Telina   0,150 kg
5.         Usturoi 0,025 kg
6.         Cimbru 1 fir
7.         Bors     1,500 litru
8.         Leustean           0,050 kg
9.         Patrunjel verde 0,050 kg
10.       Ulei      0,100 litru
11.       Sare     0,050 kg
Mod de preparare
Dupa ce fasolea s-a ales si s-a spalat in mai multe ape, se pune la fiert in apa rece. Cand fasolea este pe jumatate fiarta i se adauga zarzavatul, curatat, spalat si taiat subtire, ceapa curatata si taiata marunt, usturoiul si cimbrul. Dupa ce fasolea a fiert, se adauga borsul care a fost fiert separat. Se potriveste de sare si se lasa sa mai fiarba circa 5 minute. Se ia de pe foc si i se adauga verdeata si leusteanul, spalate si tocate marunt, precum si uleiul incalzit. Cand se serveste se mai adauga verdeata tocata marunt.
Secretul bucatarului!
Pentru un gust mai bun, legumele se calesc in tigaie, inainte de a fi adaugate alaturi de fasole.
Chef Buzu  este singurul site din Romania care promoveaza turismul culinar. Dezvoltat initial ca o platforma online de retete culinare, http://www.chefbuzu.com  si-a extins gama de servicii, mergand si in directia turismului culinar. Astfel, http://www.chefbuzu.com  pune la dispozitia proprietarilor de locatii turistice, producatorilor particulari, cofetariilor si patiseriilor, servicii de promovare.