joi, 25 iulie 2013

Reteta moldoveneasca: Bulz ciobanesc



Reţeta face parte din proiectul “Descoperă tradiţiile culinare româneşti” derulat de agenţia de relaţii publice, Russenart Communications în parteneriat cu brandul Arpis. Rețeta ”Bulz ciobănesc” a fost primită de la Pensiunea Octogon, Loc. Dumbrava Rosie, Jud. NEAMT (Moldova) și preparată de Casa Oprescu, gazda proiectului în perioada mai – august. Din luna martie, derularea activităților din cadrul proiectului de responsabilitate socială se realizează cu sprijinul partenerului principal al proiectului, brandul premium Arpis, lansat în 1992. Portofoliul de produse Arpis conține făină de mălai, făină din grâu, gris, oțet, ulei etc.
Ingrediente:
           Mamaligă facută din mălai Arpis, apă și sare,
           Brânză de burduf,
           Kaiser sau costita afumata,
           Ulei Arpis
           slăninuță,
           puțină smântână,
           putin unt.
Mod de preparare (varianta tradițională)
Se pregătește o mămăligă din mălai Arpis, apă și sare. Se lasă să se răcească, o zi. Branza de burduf se scoate de la frigider si se sfărâmă puțin. Kaiserul și slăninuța se taie feliute subțiri, iar untul se scoate și se lasă să se înmoaie. Mamaliga rece se imparte în 3 părți, pentru 3 porții. Fiecare bucată de mămăligă se modelează în mână, se turtește, se face în mijlocul ei căus, în care  se pune brânza, o bucățică de unt, kaiserul cu slaninuta, apoi se modelează bulzul ca pe o gălușcă mai mare bine inchisa. Boțurile de mamaliga astfel pregatite se pun pe grătar pana s-a topit branza înauntru si a facut mămăliga crustă pe dinafară. Apoi se servesc calde la cină cu smântâna deasupra.
Mod de preparare (varianta modernă)
Se pregătește o mămăligă din mălai Arpis, apă și sare. Kaiserul și slăninuța se prăjesc în puțin unt. Se adaugă mămăligă fiebinte, proaspăt pregătită și branza de burduf și se amestecă totul. Se toarnă într-o farfurie, se adaugă un ou (opțional) și se rade brânză sarată deasupra.
Despre Pensiunea Octogon
O pensiune cochetă cu personal calificat, ce oferă servicii și condiții la standarde europene. Pensiunea dispune de: sală de conferinte pentru circa 30 de persoane, 6 camere cu 2 paturi single, 4 camere matrimoniale, 1 apartament cu living spațios și dormitor matrimonial, curte cu foișor, grătar, cascadă.

Reteta moldoveneasca: Dresala (Sarbusca)



Reţeta face parte din proiectul “Descoperă tradiţiile culinare româneşti” derulat de agenţia de relaţii publice, Russenart Communications în parteneriat cu brandul Arpis.
Rețeta ”Dresală” provine din Moldova, zona Piatra Neamț, fiind oferită și preparată de partenerul media al proiectului, Larisa Elena Buduroes, autor și proprietar al blogului PapaBun.com. În zona Iași se pregătește un preparat asemănător, cu numele Sârbușcă, dar care conține, în plus, păstăi și mazăre. Din luna martie, derularea activităților din cadrul proiectului de responsabilitate socială se realizează cu sprijinul partenerului principal al proiectului, brandul premium Arpis, lansat în 1992. Portofoliul de produse Arpis conține făină de mălai, făină din grâu, gris, oțet, ulei etc.
Ingrediente:
           1,5-2 kg cartofi
           2-3 morcovi mari
           2-3 cepe mari
           1-2 ardei grași (optional)
           300-500 g smântână
           3 linguri de ulei Arpis
           2 oua
           1-2 litri lapte bătut (cel mai bun e laptele acru facut în casă, chisleag-ul)
           apă
           1 legatură leuștean
           fidea (opțional)
           sare, piper
Mod de preparare
Se curață cartofii și se taie cuburi. Se curăță morcovii și se dau prin răzătoare, cepele se curăță și se taie cubulețe sau peștișori iar ardeii se taie cubulețe mici. Într-o oală mare se călesc, în ulei Arpis, ceapa și morcovii.Cand acestea s-au inmuiat ușor, se adaugă ardeii grași și cartofii tăiați cubulețe. Se mai lasă 2-3 minute, timp in care se învârtește oala pentru a nu se prinde și se adaugă apă cât să le cuprindă cu 3 degete mai sus. Daca vrem ca dresala sa iasă mai subțire, se adaugă mai multă apă. Când cartofii sunt fierți se adaugă fideaua, nu foarte multă, și se mai lasă oala pe foc, 7-8 minute. Dupa ce se ia de pe foc se amestecă cele doua ouă cu smântâna și laptele bătut și se adaugă peste zeama de legume. Se toacă mărunt o legatură de leuștean și se presară deasupra (leușteanul este ingredientul secret al acestui fel de mâncare). Dresala se servește rece sau foarte puțin încălzită, cu ceapă, și, cel mai bine, merge cu ceapă verde sau roșie.
Secretul bucătarului
Rețeta de dresală este simplă și nu conține cantități exacte de ingrediente; daca ne place o ciorbă mai groasă, se folosesc mai mulți cartofi, daca ne place mai clară, se scot 2-3 cartofi din ingrediente, astfel încât rezultatul final să fie pe placul nostru.