vineri, 5 iulie 2013

Ce proprietati are otetul balsamic?



Otetul balsamic contine acizi alpha linoleici si acizi grasi Omega 3. Acesti compusi ofera o protectie sporita impotriva bolilor de inima. In plus, alunga oboseala si favorizeaza digestia. Pana prin 1980, numai italienii il foloseau. Acum insa toata lumea il stie, iar tinutul lui de bastina prospera de pe urma lui. Otetul balsamic se fabrica dintr-un sortiment de struguri albi numit Trebbiano. Mustul obtinut din acestia se fierbe pana cand ramane jumatate din cantitatea initiala, apoi se muta din timp in timp in butoaie din soiuri diferite de lemn, de la care imprumuta diverse arome. Cel mai "tanar" otet balsamic trebuie sa aiba minimum cinci ani, si el este bun doar pentru salate. Dupa sase ani, da gust delicios in sosuri, paste si risotto, iar dupa inca 12 ani se foloseste in cantitati foarte mici pentru a aroma carnuri, fructe proaspete (mai ales capsune si fragi), ca topping pe inghetate de vanilie sau chiar gol, pe post de digestiv. Strugurii din care se face otetul balsamic contin bioflavonoizi care actioneaza ca niste antioxidanti. Impreuna cu vitamina C - si ea aflata in compozitia otetului - ajuta sistemul imunitar sa lupte cu infectiile, inflamatiile si chiar cu cancerul. Cheagurile de sange care blocheaza arterele au toate sansele sa fie inlaturate, iar circulatia este imbunatatita. Resveratrolul din samburii strugurilor incetineste dezvoltarea tumorilor, intareste ficatul si poate preveni cancerul de san. Tot in seminte, se mai gasesc si componente care ajuta la vindecarea artritei, a bolilor cardiovasculare si a unor alergii. Digestia beneficiaza din plin de pe urma acestui aliment-minune. Metabolismul este grabit, apetitul excesiv este inlaturat, ceea ce face sa dispara in timp si kilogramele in plus. Otetul balsamic are efect asupra coleste rolului rau, pe care il elimina treptat din organism. El mai contine si minerale necesare sanatatii oaselor, de aceea te tine la adapost de osteoporoza. E suficienta o cura de 32 de zile pentru ca asimilarea calciului in corp sa devina mult mai usoara. Diferitele infectii sunt eliminate, inclusiv laringitele, faringitele si alte asemenea neplaceri asociate cu raceala. Dar si infectiile din stomac sunt lovite prompt. Datorita acidului acetic din compozitie, regleaza glicemia.