marți, 28 mai 2013

Piperul nu este doar un condiment picant/ Vezi la ce este bun!



Piperul este considerat unul dintre cele mai sanatoase condimente , deoarece are efecte pozitive asupra tractului digestiv, alunga tusea iritativa si uscata, lupta impotriva gripei si a balonarii, indeparteaza sensibilitatea la frig, ajuta persoanele cu reumatism si pe cele hipertensive, combate astenia, inlatura pietrele de la rinichi si contribuie la pigmentarea pielii. Condimentul are efecte antioxiandate, antibacteriene si este o sursa bogata de vitamina A, vitamina K , calciu, cupru, magneziu, potasiu si fier.
Trateaza tusea
Piperul are proprietatea de a vindeca tusea iritativa si pe cea uscata. Astfel ca, daca amesteci doua varfuri de cutit de piper cu doua linguri de miere si cateva picaturi de zeama de lamaie, vei avea un remediu perfect pentru aceasta problema de sanatate. De asemenea, pentru tusea spastica poti  face un amestec de 200 de ml de alcool alimentar, o lingurita si  cinci linguri de piper negru pe care sa il pui la macerat timp de 7 zile. Amestecul rezultat se administreaza amestecat cu apa, sub forma de gargara si are o actiune antitusiva foarte puternica. Explicatia este foarte simpla: substantele volatile ale condimentului au un efect anestezic asupra terminatiilor nervoase de la nivelul gatului.
Regleaza tensiunea arteriala
Medicii chinezi au dovedit faptul  ca, daca o persoana tine in gura o boaba de piper timp de 15 minute, isi poate regla tensiunea arteriala. Efectul creat dispare dupa circa 20 de minute, insa atunci tensiunea este deja restabilita, iar efectele secundare nu exista.
Indeparteaza gripa in faza incipienta
Se face o  infuzie de 10 minute cu piper (trei varfuri de cutit), cuisoare si scortisoara (cate un varf de cutit) intr-o cana cu apa fierbinte, se indulceste cu miere iar rezultatul final se bea cat mai fierbinte. Aceasta reteta era folosita in medicina medievala franceza si este, inca de atunci, foarte apreciata.
Bun pentru silueta
Persoanele care vor sa slabeasca pot apela la ajutorul piperului: acesta arde grasimile foarte repede si scade apetitul. De asemenea, condimentul este un bun aliment pentru persoanele care au tulburari de digestie.
Lupta impotriva reumatismului si a sensibilitatii la frig
Sensibilitatea la frig poate fi combatuta cu ajutorul piperului, daca timp de o saptamana mananci doar alimente calde, iar dupa fiecare masa consumi  cate o lingurita rasa de piper negru. Persoanele care sufera de reumatism, de asemenea, pot fi ajutate de acest condiment „minune”. Asadar, se maseaza zonele dureroase cu o pasta din piper si rachiu, de doua-trei ori pe zi. Piperul are rolul de a incalzi articulatiile,  de a stimula circulatia sangvina si de a calma durerile reumatice.